17 januar 2007

Tønsbergs Blad og kommuneoverlegen

I begynnelsen av desember hadde Tønsbergs Blad et oppslag hvor de "avslørte" at kommuneoverlegen i Tønsberg hadde foretatt seg noe som hadde ført til at hans autorisasjon som lege ble begrenset. Jeg sendte nedenforstående til Tønsbergs Blad som publiserte dette 10. desember:

Maktmisbruk fra Tønsbergs Blad
Hensynet til ofrene må telle tyngst når det avdekkes overgrep. Dernest må vi hindre at overgrepene kan gjenta seg. Er det dette avisa oppnår når de forteller om kommuneoverlegen i Tønsberg? Eller blir det liggende nye ofre i veikanten der avisa kjører fram med sin nye journalistiske retning?

Tønsbergs Blad framstiller saken som om avisa kjemper en kamp for de undertrykte, mot en byråkratisk, politisk, ufølsom overmakt. Jeg mener at sannheten er helt motsatt. Dette er ikke gravende, undersøkende journalistikk som vi ser når avisa avdekker snusk og mulig korrupsjon i Tønsberg kommune. La oss se på fakta:
Kommuneoverlegen i Tønsberg har vært etterforsket av politiet for overgrep mot pasienter. Dette fant sted i 1999. Politiet fant ikke noe straffbart, men saken gikk videre til Helsetilsynet som vurderte saken etter Lov om Helsepersonell. Etter denne loven skal Helsetilsynet begjære legen påtalt hvis de finner noe de vurderer som straffbart. Det gjorde Helsetilsynet ikke, men de fant forhold som var sterkt kritikkverdige. De besluttet at legens autorisasjon skulle begrenses slik at han ikke skulle ha kontakt med pasienter.
Dermed besluttet Helsetilsynet at han kunne fortsette som kommuneoverlege. Etter min mening var det en beslutning som Tønsberg kommune hverken kunne eller burde overprøve. Tønsbergs Blad har sitert fra et dokument fra Helsetilsynet , som jeg ikke har lest og hellerb ikke har noe behov for å lese. Innholdet i brevet er heller ikke offentlig, bare konklusjonen som altså er at legen kan fortsette som kommuneoverlege der han ikke kommer i kontakt med pasienter.
Denne konklusjonen er Tønsbergs Blad uenig i. Avisa mener at legen har sluppet for lett. Han burde vært fratatt jobben. Hva slags jobb tenker Tønsbergs Blad at han kan ha? Tønsbergs Blad påtar seg rollen som den som straffer gjennom bruk av gapestokk, fordi avisa er uenig med Helsetilsynet og politiets konklusjoner. Dett er ikke en rettstat verdig. Da Helsetilsynet fattet sin beslutning for tre år siden, var den ikke kontroversiell. Den ble ikke en gang anket.
Jeg kan ikke med min beste forstand se at ofrene tjener på at Tønsbergs Blad har hengt ut kommuneoverlegen . Det viktigste for dem er å hindre at kommuneoverlegen kan komme i en situasjon hvor overgrep kan gjenta seg, og at de slipper å møte kommuneoverlegen hvis de ikke vil. En må kunne si dette uten å bli beskyldt for å ikke tenke på ofrene. En må kunne si dette uten at Tønsbergs Blad på lederplass fratar Tønsbergpolitikerne all ære som verdige til befolkningens tillit.
Det er ingen nyhet Tønsbergs Blad forteller om. Saken er tre år gammel. Grunnen til at dokumentet fra Helsetilsynet nå dukker opp nå, er at det blir brukt i en arbeidskonflikt mellom Tønsberg-legene og Tønsberg kommune. Tønsberg Blad opptrer som mikrofonstativ til en priviligert gruppe mennesker (slik avisa alltid har gjort - om jeg skulle legge meg på samme saklighetsnivå som Tønsbergs Blad!) Gjennom offentliggjøringa har legene håpet å sette kommuneoverlegen ut av spill, brutalt men effektivt!
Jeg er sterk tilhenger av at pasienter skal kunne få greie på begrensninger i autorisasjonen til en lege. Jeg mener også at man langt på vei skal ha krav på informasjon om bakgrunnen for begrensningen i autorisasjonen. Dette handler om pasientens mulighet til å ha tillit til sin lege. Men jeg kan ikke se at vi trenger å vite alt om bakgrunnen når personen det er snakk om allerde er fratatt retten til å være utøvende lege. Hevnen skal i Norge utføres av rettsvesenet, den tilligger ikke Tønsbergs Blad!
Tønsbergs Blad hevder i sin lederartikkel at jeg løper maktas ærend ved å være enig med ordfører og rådmann! Det er værre! Det var faktisk jeg som tok initativ til kontakt med media for å påpeke overgrepet fra Tønsbergs Blad sin side! Tønsbergs Blad var imidlertid ikke interessert i en slik vinkling. Kritiske uttalelser har derfor blitt publisert i NRK Vestfold. I denne saken burde det gi Tønsbergs Blad ettertanke at alle lokalpolitikere er enige!

Ingen kommentarer: