17 januar 2007

Debatten om kommuneoverlegen tar av

Tønsbergs Blads oppslag om kommuneoverlegen ble fulgt opp av at legene angrep han for dårlige samarbeidsevner, manipulasjon etc. Nedenforstående innlegg sto i Tønsbergs Blad 12. desember:

Sortering av kortene

Jeg er svært glad for at tillitsvalgte Einar Walaker på vegne av Den norske Lægeforening nå beklager oppslaget i avisa 7.12. om kommuneoverlegen i Tønsberg. Walaker har tatt poenget fra fylkeslege Svein Lie om at legene nå må slutte å bruke konfidensielle dokumenter fra Helsetilsynet i arbeidskonflikten med Tønsberg kommune. At Walaker retter hard kritikk mot kommunen og kommuneoverlegen - det synes jeg er helt greit. Men Walaker er også direkte i sin kritikk mot Tønsbergs Blad når han skriver at en person fortjener en ny sjanse sjøl etter betydelige overtramp. Derfor kommenterer ikke Walaker i innlegget sitt saken fra 1999 som Tønsbergs Blad har gjort til en hovedsak. Det er bra. Vi kan altså være enige om at hensikten ikke helliger midlene - i motsetning til hva Tønsbergs Blad synes å mene.


KrFs Øyvind Oppegård går ut og mener at det er vanskelig å ha tillit til kommuneoverlegen. Men han slår samtidig fast at Tønsberg kommune ikke kan overprøve beslutningene i Helsetilsynet. Han støtter derfor SVs Inga Marte Thorkildsen som vil bringe saken på bordet til omsorgminister Brustad. Formålet er å få vurdert om Lov om helsepersonell er streng nok. Jeg er enig med Oppegård og min partifelle om at en slik vurdering er fornuftig. Men for å få til en slik vurdering var det helt unødvendig at Tønsbergs Blad siterte konfidensielle opplysninger kopla til en identifiserbar person.

Jeg konstaterer altså at Tønsbergs Blad får lite støtte til sin nye og tøffere tabloidjournalistikk. Avisa har lagt seg på en kontroversiell linje og bruker sterkere og sterkere ord ettersom de føler seg mer pressa inn i hjørnet. Det er en balansegang for pressa mellom personvern og åpen kritikk av identifiserbare personer. Grensa har vært på glid i retning av mer offentlighet. Men hittil ikke så langt at man siterer fra dokumenter som ikke er offentlige.

Som alle kommuner har også Tønsberg kjøreregler mellom administrasjon og politikere. Noen oppgaver er delegert til administrasjonen, andre vurderes som politiske. SV har ønsket at flere saker skal avgjøres av politikerne. Det gjelder blant annet innen personalpolitikken som i dag avgjøres av rådmannen. Lægeforeningen retter sterk kritikk ikke bare mot kommuneoverlegen, men også mot kommunens topp-administrasjon. Nå vil det være fornuftig å ha en gjennomgang av hele saken. Har Lægeforeningen rett i sine beskyldninger bør det få konsekvenser også for toppadministrasjonen. Ikke minst har jo Tønsbergs Blad gjennom sine skriverier skapt en de facto situasjon som kommunen tvinges til å forholde seg til. Tønsbergs Blad har rett i at helsevesenet er avhengig av tillit. Det betyr at vi også må ha tillit til at konfidensielle opplysninger som vi gir til vår lege, ikke blir behandla slik som noen leger har behandla rapporten fra Helsetilsynet.

Tønsbergs Blads reportasjer om kommuneoverlegen har hatt en form slik at mange som har lest artiklene overfladisk, tror at det er en ny sak og at legen faktisk opererer som lege i dag . Det er jo feil. Dommen er ikke sonet, skriver Tønsbergs Blad. Nei, han har faktisk ikke fått noen dom fordi verken Politiet eller Helsetilsynet har funnet at han har gjort noe ulovlig.
Men han har gjort noe som er sterkt kritikkverdig, derfor har Helsetilsynet pålagt han begrensninger som gjør at han ikke lenger kan fungere som lege, men han kan være byråkrat som bruker sin legekompetanse.

Spørsmålet om hva slags tillit en kommuneoverlege trenger var ikke kontroversielt i 2003 da Helsetilsynet fattet sin beslutning. Saken kommer først opp når Tønsbergs Blad og legene pga andre konflikter, bestemmer seg for at legen må bort. Litt demagogisk kan man spørre: Ville det være bedre for tidligere ofre å møte legen i kassa på Rimi?

Som politikere får vi mange klager på Legevakta. I mange år har det vært konflikt omkring Legevakta hvor politikerne har ønsket et bedre tilbud for pasientene. Jeg tror at diskusjonen omkring slike konflikter og om tilliten til kommuneoverlegens praksis i dag, hadde tjent på å handle om disse forholdene.

1 kommentar:

Anonym sa...

hvorfor ikke:)