26 juli 2007

Forbrenningsanlegg i Tønsberg

Rundt Slagentangen er naboene engasjert i kamp mot et planlagt forbrenningsanlegg. Nedafor følger et innlegg som Andreas Wohl og jeg hadde i Tønsbergs Blad om saken:

Andreas Wohl
medlem for SV i Det faste utvalg for plansaker (bygningsrådet) i Tønsberg, bystyrekandidat

Lars Egeland
gruppeleder for SV

SV er kritisk til planene om etablering av forbrenningsanlegg for avfall på Slagentangen. Vi vil be om ytterligere utredning og vi vil stille strenge krav for en eventuell etablering.Når saken kommer opp i FUP over sommeren, vil SV kreve at det blir utredet en alternativ plassering av anlegget i tråd med kravene fra aksjonsgruppa mot forbrenningsanlegget. Dette er et anlegg som må vurderes i regional sammenheng, men det kan være interessant å få vurdert konsekvensene av en plassering for eksempel i forbindelse med eksisterende industri på Ås.

For SV er det viktig å øke materialgjenvinningen av avfallet. Det er langt mer miljøvennlig å gjenvinne avfallet enn å forbrenne det selv om energien utnyttes. Tønsberg har i dag kildesortering av glass, metall, papir og matavfall. Dessverre er det slik at bortimot halvparten av avfallet i dag består av avfall som skulle vært sortert ut. Kildesorteringen må derfor forbedres, samtidig som vi vil innføre sortering av plastavfall. Da vil det bli lite restavfall igjen til forbrenning.

Søppelhandtering er en viktig samfunnsoppgave. SV har kjempet for at fyllplassen skulle være kommunalt eid. For oss er det derfor en forutsetning at også et eventuelt avfallsforbrenningsanlegg skal være offentlig eid. Vi skjønner at det er stor skepsis knyttet til at et kommersielt selskap vil kunne søke om å utvide konsesjonen straks anlegget er på plass, at man ikke har maktmidler å ta i bruk ved for eksempel luktproblemer.

Offentlig eie er ingen garanti mot slike problemer, men vil gjøre at befolkningen har politikere som kan stilles til ansvar. Da kan befolkningen ved valg stille begrensninger for driften av avfallsforbrenningsanlegget. I tillegg er det viktig å ha en langt mer kritisk holdning fra både kommunal administrasjon og fra Fylkesmannen. Det skal ikke legges skjul på at vi er skeptiske til selskapet som står bak planene, og som har det vi oppfatter som en brokete fortid.Det er søkt om konsesjon for utslipp av tungmetaller, inkludert kvikksølv.

SV vil sette spørsmålstegn ved helsekonsekvensene av slike utslipp. Det må være et viktig moment ved vurderingen av alternativ plassering. Andre problemer som for eksempel økt trafikk, må også vurderes, men kan muligens kompenseres ved å stille krav om forbedring av Åsgårdstrandveien og bygging av sykkelsti langs veien inn til anlegget.

Ingen kommentarer: