03 februar 2007

Riving av Bjørn Farmann

Tønsberg Bystyre vedtok 31. januar 2007 å søke om å få rive Tønsberg Gamle Gymnas, Middelskolen eller Bjørn Farmann. Nedenstående er trykt som kronikk i Byavisa Tønsberg:

Hva skjer med byen vår?
av Lars Egeland, gruppeleder for SV i Tønsberg bystyre

Er siste ord sagt om den gamle Middelskolen, det gamle Gymnaset – skolebygget Bjørn Farmann? Blir det gamle monumentalbygget i byen revet slik det politiske flertallet ønsker? Det ser stygt ut for skolen, men siste ord er ikke sagt. Saken går nå til Bygningsrådet. Da blir det anledning for både vernemyndigheter, verneorganisasjoner og enkeltpersoner til å si hva de mener. Kommunen blir også nødt til å dokumentere på en helt annen måte at skolen virkelig ikke lar seg restaurere.

Det er selskapet Tønsberg Kommunale Eiendom som har vært ansvarlig for vedlikeholdet av Bjørn Farmann. Fra SVs side mener vi det er sterkt kritikkverdig at selskapet har latt bygget forfalle slik at TKE nå reiser tvil om hvorvidt Bystyrets vedtak fra 2003 om at fasaden skulle bevares, lar seg gjennomføre.

Da bystyret behandlet saken angrep vi den ansvarlige, nemlig lederen av styret i TKE – Pål Olsen. Petter Berg fra Høyre synes at jeg var ufin som angrep en mann som ikke var til stede. Det var i seg selv oppsiktsvekkende at lederen av det styret som er ansvarlig for saken ikke er til stede når bystyret skal behandle saken oversendt fra nettopp styret ved Pål Olsen. Kanskje burde bystyret ha utsatt å behandle saken til Pål Olsen kunne være til stede og forklare det manglende vedlikeholdet.

Det er ingen tvil om at Bjørn Farmann-tomta har større verdi hvis skolen rives. Det manglende vedlikeholdet var en måte å tjene store penger på ved at man kunne presse fram et vedtak om riving.

Gamle hus gir identitet og tilhørighet. SV mener at Middelskolen er et av få monumentale bygninger i Tønsberg som vi derfor burde ta vare på. Mange innbyggere har et forhold til skolen, og vi tror de vil ønske at skolen ikke revet.

Det er nødvendig at folk som vil ta vare på byen, nå reiser seg mot det politiske flertallet. Samme dag som bystyret vedtok riving av Bjørn Farmann, sa Utvalg for Finans og Plan nei til at kommunen skulle være interessert i å overta Slottsfjellskolen når Færder videregående flytter ut av bygget. Verken skolebygget eller Slottsfjellområdet har noen strategisk betydning for Tønsberg kommune, presterte ordfører Olsen å si.

Utvikling av byens historiske særpreg og bevaring av byen mot markedskreftenes frie spill under FrP-styret bør bli en viktig debatt i kommunevalgkampen som nå nærmer seg.

Ingen kommentarer: