22 februar 2007

Ingen militær løsning mulig i Afghanistan

Nedenfor følger et innlegg som har stått på trykk i Vestfoldavisene. Det vakte diskusjon da det ble kjent at regjeringa sender 150 nye soldater til Afghansistan. SV vant imidlertid en viktig seier ved at soldatene skal være i Kabul og ikke i Sør-Afghansistan. Jeg deltok på SVs ekstraordinære landsstyremøte der saken ble diskutert. Innlegget var sendt før møtet, men står seg like godt etter. I dag - når dette sendes til bloggen - er jeg i Tyskland hvor hovedoppslaget i nyhetene er at det er regjeringskrise i Italia fordi de ikke trekker tilbake styrkene sine fra Afghanistan.

Av Lars Egeland, Vestfold SVs fylkesstyre.

Afghanistan er et land der hver 10. kvinne dør i barsel. Det er et land som bare har et eksportprodukt: Heroin. Det er et land som er herjet av tiår med krig. Det er nå langt flere enn SV som mener at Afghanistans problemer ikke kan løses militært, men bare gjennom sosial utvikling.

Afghanistan-saken handler ikke om SVs NATO-motstand . SV har aldri trodd på at krig fører til varige løsninger, så heller ikke nå i Afghanistan. Det er ikke et krav verken fra Afghanistans befolkning eller landets regjering om å få flere soldater. Tvert imot fører den økte krigføringa nå til økt oppslutning om Taliban, når for eksempel amerikanske soldater dreper sivile ved såkalte "misforståelser". USAs innmarsj i Afghanistan var aldri begrunnet i behovet for trygghet og demokrati i landet, men kun ut fra ønsket om å ta terroristen Bin Laden. NATOs ISAF-styrker overtar nå stadig mer av de oppgavene som USAs Enduring Freedom-styrker tidligere utførte. Norge trakk som kjent sitt bidrag til Enduring Freedom. Vi bør nå etter SVs mening, heller ikke styrke vårt militære bidrag til ISAF-styrkene. Her er SV på linje med en rekke andre NATO-land og ikke minst fagmilitære.

Vi må finne en løsning på det som er blitt en hengemyr for både vestlige soldater og Afghanistans befolkning: Norge bør gå foran i å bidra til sosial utvikling i landet.

Vi er ikke fornøyd med regjeringas Afghanistan-vedtak. SV fikk imidlertid den klare seier at de styrkene som nå skal sendes, ikke skal brukes i Sør-Afghanistan der den amerikansk-ledete krigføringa er mest aggressiv. Dette er en seier for SV ikke bare ved at det verner norske soldaters liv, men først og fremst ved at det betyr at vi ikke bidrar til å styrke en krigføring som vi ikke fører noe godt med seg. Det er påfallende at den norske debatten om Afghanistan først og fremst dreier seg om SV og vår deltakelse i regjeringa. Vår største bekymring er at Norge blir en okkupasjonsmakt som en del av en aggressiv krig.

Ingen kommentarer: