23 oktober 2006

Rød-grønn regjering i et år - markering i Vestfold

Lørdag 21. oktober var det markeringer rundt om i Vestfold-byene i anledning av at vi nå har hatt rød-grønn regjering i et år. Sjøl var jeg med og holdt appeller på torget i larvik, Sandefjord og på Farmannstorget i Tønsberg. Det regna og var dårlig vær, så det var ikke enorm oppslutning. På Farmannstorget var det imidlertid kommet noen SV-ere.
Nedafor følger manuset over det jeg sa - en gratulasjon til regjeringa og oppfordring til at den fører en enda klarere venstreorientert politikk. I tillegg snakka jeg om barnehageutbygginga hvor det jo er ganske enestående at vi nå får til full barnehagedekning. Til slutt snakker jeg om Vestfoldbanen og kan ikke unnvære et spark til vår kampfelle SP.



Godtfolk og kamerater

Det kan sies mye om den rød-grønne regjeringa og gudene skal vite at det også blir gjort – ikke minst av Siv, Erna, Høybråten og Sponheimen som står skulder ved skulder og er stadig en samlet og stadig oppbrakt og sjokkert opposisjon . Selvtilfredshet er en farlig ting, det har ikke minst Sponheimen lært oss. Men likevel. Mye kan sies om regjeringa, ikke minst at det er den beste regjering vi har hatt på svært svært lenge.

Forventningene var store. Dette er den første rød-grønne regjering i Norge – som spenner fra sentrum til et sosialistisk parti – det første i vest-europa, som kom etter en periode med borgerlig styre som hadde lært folk at veien må gå vekk fra markedsstyring, privatisering og redusert velferd – den utålmodigheten som folk føler må regjeringa se på som en styrke, ikke en svakhet. Når folk er misfornøyd med regjeringa er det fordi det ikke går fort nok i regjeringas varsla nye retning- Vi ser at når regjeringa tar klare venstrestandpunkter som nå i spørsmålet om flere soldater til Afghanistan – så er støtten blant folk sterkest!

Jeg kommer fra et parti som foraktelig ble kalt barnehagepartiet – standhaftig har vi kjempa for full barnehagedekning. Da er det moro å sitte i en regjering som neste år endelig gjennomfører det vi har kjempa for så lenge! Barnehagebudsjettet økes med nesten 18 % til etablering av nesten 20.000 nye barnehageplasser – den sterkeste veksten noen sinne. Mellom oss og målet ligger det nå bare 4 høyrekommuner og en FrP-kommune. Men når målet er nådd må det fortsatt bygges flere barnehager – derfor foreslår regjeringa å lovfeste retten til barnehage fra 2009.

Det er stor grunn til å være fornøyd med et statsbudsjett med klar fordelingsprofil, kunnskap, og miljø. Men vi har en klar bestilling til regjeringa og til stortinget. Det gjelder Vestfoldbanen. Jernbanen var en av vinnerne i budsjettet med en økning i investeringene på over 50 %, men vi kan ikke være fornøyd fordi det ikke lå inne noen oppstart på bygging av parsellen Barkåker-Tønsberg som for lengst skulle vært igangsatt. Vestfold-Telemark og Buskerud-reegionen står samla i denne saken, det gjør fylkestinget også som har lagt til grunn et politisk kompromiss om at E-18 og jernbanen skal bygges samtidig. Nå blir E-18 ferdig et år før tida, mens Vestfoldbanens skjebne er uklar. Her gir vi oss ikke – og har et klart krav om forpliktende løfter om full finansiering av utbygging neste år, da har Jernbaneverket sagt at de vil bruke 30 millioner til grunnerverv og igangsetting i år! Det må vi få til!

Det skal ikke legges skjul på at det er noen som vil ta omkamper om hvilken parsell som bør bygges ut ved Tønsberg – som vil ta opp gamle forslag som ble lagt vekk før man brukte 50 millioner til å utrede det som nå har vært byggeklart i ti år. Vi må slutte å rote og stå samla – det siste er en klar beskjed til vår kampfelle Vestfold SP som i motsetning til sitt søsterparti i telemark, har bestemt seg for å gå mot å bygge ut vestfoldbanen før traseen ved Holmestrand er byggeklar på slutten av dette tiåret.

Men vi kan være stolt av en regjering med klar venstreprofil – vi gratulerer dem med året som de har jobba og vi lover at regjeringa i opss lokalt skal finne støtte på den måten at vi skal presse dem og følge dem opp på at de gjennomfører Soria Moria!

Ingen kommentarer: