28 juni 2007

SV klager til Fylkesmannen på ulovlige gjerder på Husøy



Olav Sanness Vika og jeg har sendt klage på ulovlige oppsatte gjerder på Husøy, - gjerder som flertallet i Tønsberg bystyre ikke ønsker å fjerne:

Fra Tønsberg SVs bystyregruppe
v. Olav Sanness Vika og Lars Egeland




Til
Fylkesmannen i Vestfold


28.7.07



Anmeldelse for brudd på Friluftslovens bestemmelser om sjikanøse stengsler

Vi vil klage på brudd på Friluftsloven fra eierne av Gårdsnummer 159 bruksnummer 112 og 113 på Husøy. Eierne er Peggy Arntzen, Ringbakken 10, Husøy, Einar G. Haave, Ringbakken 8, Husøy og Randi Gåsholt, Ringbakken 12, Husøy.

De har satt opp gjerder som vi mener bryter Friluftslovens paragraf 13 der det er et forbud mot stengsler som vanskeliggjør allmennhetens ferdsel. Stengselen gjelder ulovlige gjerder og ulovlige privatisering ved at det er satt ut hagemøbler for å gi inntrykk av at det kan være snakk om innmark:

§ 13. (Sjikanøse stengsler og uheimlete forbudskilt.)
Eier eller bruker av grunn må ikke ved stengsel eller på annen måte vanskeliggjøre den ferdsel som er tillatt i denne lov, med mindre det tjener hans berettigete interesser og ikke er til utilbørlig fortrengsel for almenhetens ferdsel.
Uten særskilt heimel må ingen sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre at det er forbudt å ferdes eller bade på område hvor det er adgang til det etter denne lov.
Stengsel, skilt eller kunngjøring som er i strid med denne paragraf, kan kreves fjernet etter § 40.


Saken har vært behandlet av Tønsberg kommune. Administrasjonen deler vårt synspunkt om at det her åpenbart er snakk om utmark og at det er ulovlig oppsatte stengsler. Området det er snakk om ligger langt fra eiernes hus, slik at det ikke kan være snakk om at området inngår i hustomt. Friluftslovens paragraf 9 om opphold i utmark som ikke må skje for nære hus, kan ikke gjelde.

Ved behandling av saken i Tønsberg bystyre vedtok flertallet imidlertid at de ulovlige stengslene kan stå. Bystyret kan ikke se bort fra Friluftsloven sjøl om et flertall måtte være uenig i den. Vi mener at Bystyret med sitt vedtak ikke følger opp sin plikter slik de framgår av Friluftslovens paragraf 22:
§ 22. (Friluftslivsorganenes arbeidsoppgaver)
De enkelte organer etter § 21 skal utføre de oppgaver som direkte er tillagt dem etter loven, og har ellers et generelt ansvar for å fremme almenhetens friluftsinteresser.
Kommunen, fylkeskommunen og fylkesmannen skal arbeide for å fremme friluftsformål innen sitt område. Kommunen og fylkeskommunen har rett til å opptre, klage og i tilfelle reise søksmål for å ivareta almenhetens interesser i alle saker av interesse for friluftslivet. Fylkesmannen kan opptre, klage og i tilfelle på vegne av staten reise søksmål for å ivareta almenhetens interesser i alle saker av interesse for friluftslivet.

Vi vil be om at Fylkesmannen opphever vedtaket i Tønsberg Bystyre og pålegger at de sjikanøse stengslene blir fjernet etter paragraf 40 i Friluftsloven.





Lars Egeland Olav Sanness Vika
Sign. Sign.

Ingen kommentarer: